Urolig unghest

354 ord af Inge Marie Høgh, 8. august 2011

Jeg arbejder i øjeblikket med en ung hoppe, Visna. Hun er 5 år, er professionelt tilredet og gangartstrænet. Hun har været på en god rideskole sommeren over, men er endnu ikke stabil. Hun småbukker, når hun får rytter på. Så er spørgsmålet jo, om hun er en viljestærk hest, der gerne vil være fri for ryttere - eller en lidt bange hest, som bliver urolig over opgaverne som ridehest.

Min mand hjælper til med træningen - dels bryder jeg mig ikke om at blive smidt af, og dels skal hun jo lære at være ridehest - ikke hvordan man hurtigst muligt kommer af med rytteren.

Jeg startede med at træne Visna fra jorden: fokusere på mig, reagere på kropslige signaler, vige, bakke, stå stille, blive stående selvom jeg lægger tovet på jorden og går lidt tilbage. Derefter har jeg taget Visna i roundpen og trukket hende begge veje rundt, så hun har set omgivelserne fra begge sider. Herfra har vi været 2 om arbejdet: vi sadler Visna op med en Læsøsadel (dobbelt gjord og bøjle) og et relativt skarpt todelt bid med bl.a. kobber. Min mand har et tov på Visna, så han har mulighed for at hjælpe med at dreje hende, hvis hun bukker.

For at gøre Visna så tryg som muligt, stryger jeg hende over hele kroppen, inden jeg sidder op. De første 3 gange har jeg nøjedes med at lægge mig op i sadlen, stryge hende på halsen og rose hende, hvis hun stod stille - og så stige af igen. I går og i dag har jeg så været på ryggen af Visna og skridtet et par gange rundt i roundpen’en. Hun har klaret det fint, har ikke bukket og har stille og roligt rundt.

Et par gange er Visna blevet meget urolig, når jeg trak hende over gårdspladsen - har stejlet og bukket rundt. Jeg har kun haft tøjlen at holde i, men hun er ikke sluppet løs. Jeg tolker dette som, at hun er bange og reagerer med kroppen, men ikke ønsker at slippe væk fra mig.

Har du forslag til den videre træning, er du meget velkommen til at skrive en kommentar :)